Hardlooptechniek Analyse

De ideale hardlooptechniek bestaat niet. Net zoals bij hartslagzones is hardlooptechniek een individuele aangelegenheid. Dit geldt echter wel tot bepaalde hoogte. Er zijn namelijk wel degelijk belangrijke normwaarden voor een goede hardlooptechniek, als we kijken naar efficiëntie, symmetrie en schokbelasting. Neem bijvoorbeeld pronatie. Proneren in de loopbeweging is heel normaal. Maar er zijn grenzen aan het aantal graden dat een enkel verantwoord kan proneren. Echter de snelheid waarmee deze pronatie plaatsvind is minstens zo belangrijk en een goede voorspeller voor potentieel blessureleed.
Move-Support.nl - info@move-support.nl - T 06 211 077 56 - Privacy
Dit is slechts 1 voorbeeldje van de gegevens die we uit de hardloop techniek analyse halen. Tijdens deze meting worden er 3 sensoren op je bevestigd. 1 op elke voet en 1 op het bekken. Deze sensoren meten gedurende de gehele test de bewegingen die in de verschillende gewrichten plaatsvinden, tot in het kleinste detail. Dit wordt op verschillende loopsnelheden gedaan om zo de verschillen in looptechniek te kunnen analyseren bij verschillende snelheden. Loop je op verschillende schoenen? Dan is het ook mogelijk om de meting op verschillende schoenen te doen, om te zien hoe de looptechniek op de verschillende schoenen is. Aan het einde van de test is er een enorme hoeveelheid data gemeten die iets zegt over jouw looptechniek. Hieronder een kleine greep uit de enorme hoeveelheid data: Pasfrequentie: De ideale pasfrequentie ligt tussen de 160 en 200 passen per minuut. Welke pasfrequentie heb jij en hoe veranderd deze tijdens de verschillende snelheden? Voetlanding type Hak, midvoet of voorvoet zijn 3 verschillende manieren van een voetlanding. Welk type ben jij? Hoe is de voetafwikkeling link t.o.v. rechts? Is er sprake van symmetrie? Impact De krachten die op het lichaam komen te staan, en met name de benen worden weergegeven in impact. Deze krachten zijn een belangrijke waarde die iets zeggen over hardloop efficiëntie en de kans op overbelasting (Te grote impact) Pronatie en pronatie snelheid Proneren tijdens de loopbeweging is volkomen normaal. Echter de mate van pronatie en de snelheid van pronatie zijn bepalend of er sprake is van een efficieënte loopbeweging. Te veel en te snel proneren, of juist te weinig, kunnen goede voorspellers zijn van blessureleed. Bekken Regio Het unieke van deze meting is dat er ook gemeten wordt welke bewegingen er plaatsvinden in het bekken. Ook dit gebeurt via 3 assen. Het naar voren en achter kantelen, zijwaarts kantelen en de rotatie van het bekken. Door de waardes te vergelijken met normwaardes en de verschillen tussen links en rechts te bekijken, wordt duidelijk hoe het bekken beweegt tijdens het hardlopen. Wat kan ik met de resultaten? Aan de hand van de hardloopanalyse kunnen er specifieke aandachtpunten naar voren komen, maar de conclusie kan ook zijn dat de hardlooptechniek in orde is. Globaal worden de adviezen op het volgende gebaseerd: Hardloopefficiëntie: Aanpassingen in bijvoorbeeld pasfrequentie, loopscholing etc. Mobiliteit: Mobiliteitsoefeningen voor het vergroten van de beweglijkheid van bepaalde gewrichten Krachttraining: Bij asymetrie is specifieke training vaak gewenst om het lichaam terug in balans te brengen. Schoenkeuze: Voldoen de huidige hardloopschoenen aan jouw hardlooptechniek en fysieke kenmerken?
© D.A. van Schaik Move-Support
Een inspanningstest met ademgasanalyse is de meest nauwkeurige manier om te meten hoe het lichaam presteert bij inspanning. Deze meting geeft veel inzicht in hoe er gewerkt kan worden aan een specifieke doelstelling. In combinatie met een trainingshorloge of fietscomputer kan vervolgens uiterst doeltreffend getraind worden. Tijdens de test wordt gemeten hoeveel CO2 en O2 er in de uitgeademde lucht zit. Naast het meten van de ademgas wordt ook de hartslag, ademhaling, fietsweerstand of loopsnelheid, gemeten. Dit geeft inzicht in de volgende punten: - Maximale zuurstofopname (VO2max) - Hartslagzones - Metabolisme (ideale verbrandingszone voor bv. afvallen of duurtraining) - Wattage zones voor trainen met powermeter - Gezondheidsprofiel Met deze resultaten wordt een persoonlijk advies opgesteld. Wat gaat er goed bij inspanning en waar moet nog aan gewerkt worden. Dit wordt vertaald naar hartslagzones en trainingsprincipes, zodat je direct aan de slag kan! Daarnaast wordt stilgestaan bij het effect van voeding en stress op de sportprestaties.
24 September
MOVE-SUPPORT Inspanningstesten & trainingsadvies
MOVE-SUPPORT Inspanningstesten & Trainingsadvies

Wat is een

inspanningstest?